Blog

Zo snoei je een druif

Het ideale moment om een druivenstok te snoeien is tussen kerst en nieuwjaar. Dan staat de sapstroom stil.

Het is goed om je te realiseren dat je snoeit voor jezelf. Je druif (of eigenlijk elke plant) redt zich uitstekend zonder ingrepen. Een druif is een vrij groeilustige plant die elk jaar lange uitlopers maakt. En een jaar later later maakt hij weer nieuwe uitlopers uit die uitlopers van een jaar eerder. Het nut van snoeien is vooral het handhaven van enige orde – voorkomen dat je niet geheel overwoekerd raakt.

Het goede nieuws is dat er niet zoveel mis kan gaan. Je bepaalt wat jij vindt dat het geraamte van de plant is. Er vervolgens knip je alle uitlopers eraf. Dat kan tot op het oude hout, of je laat een klein stompje staan.

Wij snoeiden de druivenstokken in de kas op woensdag 27 december. Hiernaast zie je de foto’s van voor en na. Hou in het achterhoofd dat deze druiven elk jaar worden gesnoeid. ze hebben dus een duidelijk geraamte.
Heb je het snoeien een (paar) jaar overgeslagen, dan sta je voor de uitdaging om je druivenstruik tot een skelet terug te snoeien. Heb je juist een heel jonge druif die nog niet het aantal ‘snoeren’ heeft dat je wilt, spaar dan een of twee uitlopers die op termijn deel gaan uitmaken van het skelet. Daarvoor kies je natuurlijk uitlopers die de kant op steken waar je je nieuwe snoer heen wilt leiden.
Succes!

Een paar vuistregels:
– snoei niet bij vorst
– gebruik goed scherp gereedschap

  • ¬†

 

Published On: 28 december 2023