Blog

Recept voor sorbet van zomerfruit. Bijvoorbeeld aardbeien.

Een supersimpel recept dat werkt met vrijwel elke fruitpuree.

Maak de puree

Maak je zomerfruit schoon en maak er een puree van. Aardbeien en zwarte bessen kunnen rauw in de keukenmachine. Aalbessen en bramen trouwens ook, maar de pitjes kunnen iets bitters geven als de messen van de keukenmachine ze hebben doorgesneden. Als dat je stoort, dan kook je de bessen en/of bramen even op en vervolgens trek je ze door de passe-vite of een zeef.

Maak het suikerwater

Maak suikerwater door een hoeveelheid suiker op te lossen in een gelijke hoeveelheid water. Bv. 500 gram suiker in 500 gram (= 500 cc) water (ik vind wegen handiger dan ml afmeten…). Het hoeft niet te koken. Oplossen is voldoende. Dus lekker roeren en opletten. Idealiter doe je dit een dag tevoren. We gaan immers ijs maken, en hoe kouder je ingrediënten zijn, hoe sneller het gaat. Nog beter: giet je afgekoelde suikerwater in een (pet)fles en zet die in de koelkast.

Maak de ijscompositie

Nu maak je je zogeheten ‘compositie’: het mengsel dat je in de ijsmachine gaat gieten.Meng 3 delen fruitpuree met 2 delen suikerwater. Bijvoorbeeld: 600 ml puree en 400 ml suikerwater. (Ja, nu gebruik ik een litermaat en geen weegschaal…). Voeg eventueel nog wat citroensap toe. Of iets impulsiefs als vlierbloesempjes, lievevrouwenbedstro, roomse kervel, verveine, maanzaadjes. Zet de ijsmachine aan, giet je compositie erin en laat draaien tot het ijs is. Schep in een bakje, garneer met iets en meteen lekker opeten! In de vriezer nog zeker twee weken van goede consistentie. Daarna wordt het misschien wat ijzig. In dat geval laat je je ijs weer smelten (dan ben je weer terug bij stadium ‘compositie’) en draait het opnieuw op tot heerlijk zacht, fluffy ijs van een haast romige structuur. En dat zonder zuivel.

 

 

Published On: 27 juni 2023