Blog

Tutorial wilgen vlechten met Hilde

Hilde heeft een kleinschalig, eenpersoons vlechtproject bedacht: een gevlochten steun in een pot voor lathyrus, kapucijners, oostindische kers of een andere gretige klimmer. Ze legt het hier stap voor stap uit. Het is in principe in je eentje te doen, maar een paar helpende handen op cruciale momenten is wel handig.
Wat je nodig hebt:

  • zes lange, stevige wilgenstaken die het geraamte gaan vormen. (Tip: als je steeds zo’n 2 cm laat zitten van de zijtakken die je afknipt, dan heb je daar later handige steuntjes aan.)
  • een royale bos liefst lange, soepele takken om mee te vlechten
  • een pot
  • potgrond
  • planten (beter eerst je vlechtwerk maken en dan pas je planten erbij…)

Vul de pot met potgrond en steek de zes staken rondom in de pot:

Buig nu voorzichtig twee tegenoverliggende staken met een boog naar elkaar toe. Wikkel het ene uiteinde om de andere staak, en andersom. Doe het voorzichtig, zodat de staken niet knakken.
Doe hetzelfde met de twee volgende tegenoverliggende staken. Laat de ene staak over de eerste boog heen lopen, en de andere er onderdoor. Zo fixeeer je de bogen:


Doe hetzelfde met de laatste twee staken. Ook nu weer: eentje over langs, eentje onderlangs.
Nu is je geraamte klaar, en met een beetje geluk en handigheid ziet het er ongeveer zo uit:

Nu komt het moeilijkste deel: beginnen met vlechten.
Tip: Zorg voor spanning. Begin met het dikste deel van een teen, steek dat achteruit om een staander heen en steek het vervolgens in de grond in de pot. Pak een tweede teen en zet die een staak verder vast. Nu je twee tenen hebt, kun je die om en om vlechten: de een buiten langs, de ander binnen langs en dan andersom. Ben je bij net eind van een teen aangekomen, dan moet je er een nieuwe teen tussen steken. Ook hier is achteruitsteken een goede tip, en zorg ook hier weer voor spanning. Naarmate je vordert en de project vorm krijgt, zal het vlechten steeds makkelijker gaan.
Tip: Gewoon proberen en geheid springt er wat los. Alles uithalen en opnieuw beginnen, met toepassing van je nieuw verworven kennis.
Tip: Het is niet erg als er en een teen knakt. Het geheel wordt dan wel wat minder stevig.

Je kunt de dunne uiteindes gebruiken om mee te knopen. Sla zo’n eindje teen bijvoorbeeld terug na een staak en bind dan je slingerende takken netjes bij elkaar.

Het is niet verboden om hulpmiddelen als touwtjes te gebruiken om de zaak op zijn plaats te houden en/of noodverbanden te leggen. Hier hebben we geen beeld van….

Uiteindelijk ziet je gevlochten steun er ongeveer zo uit:

Wat ook kan: Hilde inhuren voor assistentie of een klus. Mail haar gerust!

Succes!

takkenbossen die het Landje verlieten:


Wilgensteun op nieuwe locatie:


Published On: 5 maart 2021