Blog

Terugblik: leesclub ‘De Wilde Wereld’

 Sanne Bloemink is schrijver en journalist. Voor haar boek De wilde wereld ging ze op onderzoek naar een nieuwe relatie met de natuur. Daartoe sprak ze met wetenschappers, kunstenaars, schrijvers en denkers met nieuwe perspectieven op hoe de mens zich tot zijn omgeving zou kunnen of moeten verhouden.‘Beangstigend, desoriënterend en opwindend tegelijk’, zo beloofde de achterflap.
Afgaande op de uitwisseling die plaatsvond in de leesclub, zouden we er ook nog het woord ‘verwarrend’ aan willen toevoegen. We vonden het over het geheel een wat moeilijk boek. Het inzetten van technologie voor natuurbehoud of een economische waardering van ‘natuurlijke dienstverlening’ voelt enerzijds wat abstract, en anderzijds wat bloedeloos. We voelden ons een beetje verloren, zo bleek, omdat we zo graag naar een handelingsperspectief toe willen. ‘Maar wat moeten we nu dóén?’ Op die vraag biedt De wilde wereld geen antwoord.
Met het delen van onze individuele ‘natuurbiografie’ – het traceren van de momenten in ons eigen leven waarop de natuur ons heeft gevormd – kwam er weer betovering terug. Vooral ieders bereidheid tot openheid en luisteren maakten de sessies dierbaar.

Elbrich Fennema
Rolien de Jong

Published On: 5 januari 2023