Blog

Een wilde vierkante meter

Het Landje van De Boer volgt een initiatief van NRC / universiteit van Tilburg: wat gebeurt er als je een vierkante meter tuin laat verwilderen?
Onze vierkante meter wild ligt pal voor de keukenschuur. Het is een lastige plek, want het ligt als een eiland in de verharding. Het is er in de zomer vaak droog en in de winter juist nat.
We hebben de startinstructies gevolg, zoals de waterdoorlaatbaarheid van de bodem meten. Dat gaat aldus: graaf een kuiltje van 15 x 15 x 15 cm. Laat er 3 liter water inlopen en kijk hoe snel het water wegloopt. Op deze ene vierkante meter verschilde dat al enorm met de drie testgaten: van 5 minuten tot 30 minuten.
Vervolgens hebben we de vruchtbaarheid van de grond gemeten, met watjes ter vergelijk. Dus dat betekende een halve theelepel tuinkerszaadjes uitstrooien op grond uit de wilde vierkante meter, en een halve theelepel op natte watjes. Na een tien dagen meten. Check de foto’s voor het opvallende verschil in resultaat: Boven watten, onder grond.

Om te zien hoe het met het bodemleven is gesteld zijn er drie tegels gelicht. Daardoor werden veel mieren met poppen of eieren zichtbaar. In plaats van de tegels terug te leggen, hebben we er een dun laagje aarde over gestrooid. De mieren en de bolletjes waren een dag later allemaal weg.

Tenslotte: bodemdieren zoeken. www.bodemdierendagen.nl heeft een interessant schema. Met het blote oog en met behulp van en loep is dit de score: mieren (3 soorten) en een kleine witte worm, glad, van 1/2 mm doorsnee, 2 cm lang.
De bedoeling is om een keer per maand bij te houden wat zich spontaan vestigt in deze vierkante meter, zowel aan flora als aan fauna.
[Marijke Apeldoorn]

Published On: 23 mei 2022