Blog

Terugblik: leesclub ‘Een vlecht van heilig gras’

De leesclub zette zich in januari aan een fikse pil: 470 pagina’s telt ‘Een vlecht van heilig gras’ van Robin Wall Kimmerer. Erik had een strak schema opgesteld, verdeeld over drie sessie, zodat wie in tijdnood kwam alleen de ‘huiswerkhoofdstukken’ hoefde te lezen en verder bijgepraat zou worden door de anderen. Maar al snel wilden we allemaal geen woord missen van wat de auteur – ecoloog, dichter en lid van de Potowatomi-natie – wilde delen. Ze kijkt precies, verwoordt zorgvuldig en poëtisch, en ze kiest krachtige metaforen waarmee ze traditionele kennis en wetenschap vervlecht.
De natuur als leraar, de kunst van het luisteren, wederkerigheid, het ontdekken en inzetten van je talenten, dankbaarheid: steeds danste ze rond deze thema’s met steeds andere invalshoeken. We laafden ons eraan, niet in de laatste plaats vanwege de milde en hoopvolle toon. En we verbaasden ons over de rijkdom van de Indiaanse taal (70 procent van de woorden is een werkwoord…), het geduld van de esdoorns, de rijkdom van het moeras. Een gedachtenoefening waartoe Kimmerer steeds uitnodigt: zie de natuurlijke wereld en al haar schatten als een geschenk. Dat is makkelijker te voelen als je zelf een tuinboon oogst, of mais. Haar advies om de relatie tussen mens en natuur te herstellen: leg een tuin aan.
De vierde en laatste sessie hebben we benut om te delen wat het lezen van dit boek ons heeft gebracht. Er lag een gevarieerde uitstalling op de Indiaanse deken. Er waren gedichten, recepten en gelukstenen. boekentips, symbolenkaarten en een geweven band waarvan we allemaal een stukje meekregen. Er was een originele vlecht van heilig gras, een frisse vlecht van Overveens gras, en het Landje kreeg een paar plantjes heilig gras om op het Landje aan te planten. Er waren traditionele Indiaanse poppen, er was maïszaad, er waren foto’s van een eeuwig veranderende strand met eeuwig veranderende wolkenluchten. Er was de schoonheid van een pol sneeuwklokjes, en de symboliek van de kom.
Je omringd te weten door geschenken, een terugkerend thema in het boek, kreeg deze ochtend op unieke wijze vorm. 

Het gedicht ‘Remember’ van Joy Harjo kun je hier terugluisteren, op 1,24′.

 

Published On: 6 maart 2023