zaaien met jaap, de notulen

IMG_1466in steno de gouden tips van Jaap voor succesvol zaaien

- zaad niet begraven
- zaad niet verzuipen (gebruik een gieter met een fijne broes)
- kiempjes niet uit laten drogen
- gebruik zaai- en stekgrond als je voorzaait
- zorg dat je voorgezaaide plantjes of plugjes nat zijn als je ze uit hun pot haalt. Anders plakken hun worteltjes nog aan het plastics en beschadig je ze.
- voorkom uitdrogen van zaaisel met een krant. Verwijderen zodra de kiemen opkomen.

zonsopgang

Het was heel bijzonder om om vijf uur ‘s morgens al op het Landje te zijn. Het vogelconcert voldeed volledig aan de verwachtingen: een vrolijke kakofonie waar Frieda de onderdelen kon herkennen. Zo hoorden we winterkoninkjes, pimpelmezen, vinken, merels, een zwartkopje. Tegen zessen waren de kraaien, eksters en halsbandparkieten ook wakker. verder nog zanglijsters, duiven, nijlganzen en roodborstjes waargenomen. Tegen zevenen was de tuin genoeg opgewarmd om de morgensterren te verleiden tot het openen van haar bloemen. De tuin zag er in het ochtendlicht trouwens betoverend uit. Tot onze (Anneke en Elbrich) vreugde waren we niet de enigen die de charme inzagen van een vroege start op het Landje. Sterker nog, het bleek dat Carel vroeg genoeg was opgestaan om ook nog Jupiter aan de nachthemel te zien…

 

Zaaien en voorzaaien met Jaap

IMG_1466

Voor de vijfde keer gaf hovenier Jaap Kuijpers op 12 april de workshop ‘zaaien met Jaap’ op het Landje van De Boer. De theorie kwam aan bod, zoals het verschil tussen lichtkiemers en donkerkiemers.  We verbazen ons waarom op zaadbakjes zelden tot nooit vermeld staat met welke soort je te maken hebt, terwijl lichtkiemers – klaproos en papaver bijvoorbeeld – het echt NOOIT gaan doen als je ze met aarde bedekt….). En ook de praktijk: zaaien en voorzaaien, plus de vervolgstappen als verspenen en verplanten.

 

IMG_1469

Het valt elk jaar weer op hoe verhelderend het is om de kunst af te kijken van een ervaringsdeskundige. We leren elk jaar weer dingen van Jaap die je uit boekjes nooit oppikt. Bijvoorbeeld ( zie onderste foto) hoe je iets onzichtbaars zaait…. In dit geval nicotiana alata, een zalig geurende tabaksplant.

geen vorst, wel bloemen

IMG_1449

en wij maar wachten tot de vorst over de boerenkool heen ging…

met een winter als deze leidt dat dus tot doorschietende  boerenkool! gelukkig zijn de scheuten en de bloemen ook eetbaar. Daar gaan we tijdens de kookles van 4 april mee aan de slag!

voorjaarsschoonmaak

 

IMG_1429IMG_1427Afgelopen vrijdag stond in het teken van poetsen. Nou, een kas heeft heel veel glas om te lappen! Met vereende krachten is de vooruitgang gelukkig zichtbaar. De klus is nog niet klaar, maar het uitzicht op het slootje hebben we weer terug!

Pagina 1 van 2712345...1020...Minst recente »