hoogtepunt 1 april

Ha, de wimpels zijn klaar!

IMG_20160401_110905
Heden voor het eerst gehesen: de nieuwe wimpels die komend seizoen gaan markeren dat het Landje open is als het Landje open is.
Om te beginnen elke vrijdagochtend en woensdagochtend.

hoogtepunt 8 maart

bramenborder

Karin en Dieuwertje aan het simultaan gras steken.
Niet op de foto: een retestrakke scheidlijn tussen bed en gras!
(Hier is een nieuwe border gecreëerd voor de nieuwe rabarberplanten.)

wilgen vlechten op zondag 6 maart

IMG_20160306_125007
We hebben drie soorten wilg op het Landje staan, en voor de grap hebben we dit keer, onder leiding van Hilde, elke wigwam van een andere wilgensoort gemaakt: een oranje, een groene en een roodbruine. Ze verschillen niet alleen in kleur, maar ook in stugheid en in vertak-lust. De verschillende karakters van de wilgen zie je terug in de wigwams: de wat barokke ijlheid van de roodbruine, de robuustheid van de groene, en de speelsheid van de oranje wigwam.
Het was een feestje om met dit oermateriaal te werken. Het was ook heel feestelijk dat het pas begon te regenen toen we klaar waren. En het voelde heel feestelijk om in een uur of twee tijd IMG_20160306_124619het wilgenvlechten in de vingers te krijgen!

hoogtepunten van vrijdag 4 maart

IMG_20160304_121708
In het kader van voorkomen dat de wilgen gaat schieten als je ze in de grond steekt, is de bast van de staken geschild die als staanders moeten dienen. En wat blijkt: onder die bruine bast zit een fluorescerend groen velletje!

 

 

IMG_20160304_155056

 

Hoe heerlijk dat er weer boeketjes op tafels staat! Helleborus met wilgentakjes.

 

hoogtepunten van 26 februari

blauwe iris

 

Zo vrolijk stemmend, die eerste bolgewassen in het voorjaar!
Vooral als ze zo fijn en frêle zijn als deze blauwe irisjes…

 

 

wilgenoogst
Ook fijn: De meeste wilgen zijn gesnoeid, en dat betekent dat er een fijne stapel klaar ligt om mee te vlechten op 6 maart!
En goed dat we bijtijds begonnen zijn met snoeien, want het is ongelofelijk wat er in een jaar tijd aan polsdikke stammen uitgroeit aan zo’n knotwilg. De laatste drie wilgen komen op 4 maart aan de beurt.

 

daslook
Vandaag geleerd van Roland van Thijsse’s hof: Daslook maakt, net als bijvoorbeeld krokussen, een enzym aan in het topje van zijn blad dat afgevallen blad kan verteren. Zo kan het door een laag afgevallen herfstblad heen groeien. Dan hoeft dat prille daslookblaadje dat bladerdek niet omhoog te duwen om bij het licht te komen. Hoe ingenieus!

Pagina 1 van 2812345...1020...Minst recente »