Zaaien en voorzaaien met Jaap

IMG_1466

Voor de vijfde keer gaf hovenier Jaap Kuijpers op 12 april de workshop ‘zaaien met Jaap’ op het Landje van De Boer. De theorie kwam aan bod, zoals het verschil tussen lichtkiemers en donkerkiemers.  We verbazen ons waarom op zaadbakjes zelden tot nooit vermeld staat met welke soort je te maken hebt, terwijl lichtkiemers – klaproos en papaver bijvoorbeeld – het echt NOOIT gaan doen als je ze met aarde bedekt….). En ook de praktijk: zaaien en voorzaaien, plus de vervolgstappen als verspenen en verplanten.

 

IMG_1469

Het valt elk jaar weer op hoe verhelderend het is om de kunst af te kijken van een ervaringsdeskundige. We leren elk jaar weer dingen van Jaap die je uit boekjes nooit oppikt. Bijvoorbeeld ( zie onderste foto) hoe je iets onzichtbaars zaait…. In dit geval nicotiana alata, een zalig geurende tabaksplant.

geen vorst, wel bloemen

IMG_1449

en wij maar wachten tot de vorst over de boerenkool heen ging…

met een winter als deze leidt dat dus tot doorschietende  boerenkool! gelukkig zijn de scheuten en de bloemen ook eetbaar. Daar gaan we tijdens de kookles van 4 april mee aan de slag!

voorjaarsschoonmaak

 

IMG_1429IMG_1427Afgelopen vrijdag stond in het teken van poetsen. Nou, een kas heeft heel veel glas om te lappen! Met vereende krachten is de vooruitgang gelukkig zichtbaar. De klus is nog niet klaar, maar het uitzicht op het slootje hebben we weer terug!

ooit olijfkomkommer

IMG_1372

afgelopen zomer groeide er een olijfkomkommer in de kas op het Landje van De Boer. In de loop van

de winter verdorden haar blaadjes, en die vormden een soort van verschoten gordijn dat niemand in de weg zat. Tot deze week. We vonden dat we de zaadjes van mizuna, koriander en radijs zo veel mogelijk zonlicht moesten bieden. Dus de gordijnen moesten wijken… De vergane slierten waren zo weg, maar op het glas van de kas zaten een soort van fossiele afdrukken van wat ooit een olijfkomkommer was. Dus er zit nog steeds een vorm van ‘zonwering’ in de kas, die onder invloed van condens geleidelijk verandert. Wonderschoon!

 

helleborus

IMG_1349

Wat een dankbare vast plant! Elk jaar komt ze groter en mooier terug, en hoe sterker zo wordt, hoe langer ze bloeit. Met haar bladeren houdt ze de grond bedekt en houdt zo onkruid tegen. Misschien een beetje spijtig dat ze haar bloemen laat bungelen… maar als je bedenkt dat ze zo een veilige schuilplaats biedt aan  insecten die het wagen om in deze tijd van het jaar al rond te vliegen, is het eigenlijk wel weer vertederend.

Pagina 1 van 2612345...1020...Minst recente »